Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za dijelove BiH gdje se u petak predviđaju veće količine snježnih padavina i vjetrovi koji će puhati brzinom do 70 km/h. Posebno će biti otežana situacija u planinskim dijelovima gdje će na već postojeći bijeli pokrivač pasti dodatnih 30 cm snijega.

zima-snijeg

Prema podacima s mape meteoalarma, na području Sarajeva i Tuzle očekuje se novih 15 cm snijega, dok će na okolnim planinama i naseljima biti i do 30 cm. U Višegradu i Foči se očekuje novih 30 cm snijega u gradu, dok se u planinskim dijelovima očekuje i do 50 cm.

snijeg1

U Livnu će biti vrlo niske temperature i udari vjetra jačine između 50 i 70 km/h, što će dodatno pogoršati već tešku situaciju. Nastava je već bila odgođena u osnovnim i srednjim školama, a sela su odsječena od svijeta. Na području općine Glamoč zbog snježnih nanosa proglašeno je stanje elementarne nepogode, visina snijega je veća od jednog metra. U općini Bosansko Grahovo sva sela su pod snijegom koji je doseže i do metar visine.

snijeg

Odsječeno je i selo Kamenica u općini Pale, pa su im pripadnici Federalne uprave civilne zaštite jučer dostavljali hranu i lijekove probijajući se do njih na motornim sankama. U području općina Pale proglašeno je Stanje prirodne nesreće.

I na području Mostara se očekuju udari vjetra do 70 km/h, a izdato je upozorenje i za područje Trebinja gdje se očekuje vrlo jak sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima od 65 km/h.

zima-snijeg

Republička uprava civilne zaštite RS izdala je upozorenje na najavljene vremenske uvjete. Iz RHMZ rečeno im je da se očekuju smetovi i olujni vjetrovi, te niske temperature.

“Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) skreće pažnju službama za održavanje puteva u zimskim uslovima, nadležnim organizacijama za isporuku energenata i vode potrošačima da uzmu u obzir najavljene meteorološke uslove kako bi svoje zadatke efikasnije izvršili. Građanima savjetujemo da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru planiraju u skladu sa ovim potencijalno opasnim vremenskim uslovima”, kažu iz RUCZ RS.

Timovi civilnih zaštita i spasilačkih službi širom BiH su u pripravnosti.

CRVENI METOALRAM ZA SRBIJU 

alrm

Skoro svi dijelovi Srbije danas su pod crvenim meteoalarmom. Najavljene su nove, obilne, snježne padavine, koje će trajati do sutra.

Crveni meteoalarm biće na snazi do sutra, jer se predviđaju velike količine padavina za narednih 12 časova, koje će dodatno povećati snježni pokrivač.

snijeg-ns

Snijeg je već zahvatio jug i jugoistok zemlje, a do podne će se proširiti i na ostale krajeve. U početku će to biti snijeg slabijeg intenziteta, ali će se pojačati.

Iz RHMZ Srbije navode da se radi o opasnim vremenskim prilikama u određenom vremenskom periodu.

snijeg4

Dato je i dodatno upozorenje na ukupnu količinu snijega, na području cijele Srbije, 15 do 30 cm, negdje do 40 cm novog snijega, što važi za više predjele. Najmanje će ih biti na krajnjem sjeveru zemlje. U Beogradu između 15 i 30 cm novog snijega, odnosno 30 – 40 ukupnog snijega.

Izvor: novi.ba

LEAVE A REPLY