S ličnim bogatstvom od oko 28 milijardi dolara, sultan Bruneja je nakon tajlandskog vladara drugi najbogatiji monarh na svijetu. No, ovih dana upravo bi mogao zaraditi titulu najomraženijeg na svijetu.

Hassanal Bolkiah ove sedmice donio je jedan od najrigidnijih zakona prema kojem će lopove kažnjavati odsijecanjem ruku i bičujući muslimane koji piju alkohol, dok će pripadnike LGBT zajednice kamenovati do smrti, a sve to na temelju novog šerijatskog zakona, piše Express.hr.

Pozivi na bojkot

Ovaj potez potaknuo je međunarodnu javnost na bojkot.

Prve reakcije krenule su samo nekoliko sati nakon što je Hassanal Bolkiah obznanio svoju odluku.

Najprije se oglasio George Clooney, koji je pozvao na bojkot sultanovih hotela, uključujući ‘Dorchester’ u Londonu i ‘Beverly Hills’ u Los Angelesu.

Pridružile su mu se i druge zvijezde – Jay Leno, Ellen DeGeneres, Sharon Osbourne, Richard Branson i Clive Davis. Richard Branson, vlasnik Virgin Airlinesa također se pridružio protestu.

Virgin Australia otkazala je ugovor o putovanju njihovog osoblja s nacionalnom aviokompanijom Brunei.

Do sad je sporazumi između Bransonove kompanije i aviokompanije Bruneja omogućavao osoblju australske kompanije da dobivaju popuste na letovima Royal Bruneja tokom godišnjih odmora.

Ali, Branson je to odmah u srijedu ukinuo, čim je čuo za nove zakone koji su stupili na snagu u ovom malenom, ali nevjerojatno bogatom sultanatu. Naime, novi zakon odnosi se kako na stanovnike te države, tako i na strance, pa čak i na one koji bi letjeli u njihovim avionima ili plovili na brodovima registriranim u Bruneima.

Raskalašeni život

Ali, malo je vjerojatno da će se urušiti ogromno bogatstvo sultana Hassanala Bolkiaha čije se osobno bogatstvo povećava svake sekunde za oko 150 dolara i to od proizvodnje nafte, piše australski portal News.

Sultan od Bruneja i njegovo bogatstvo - undefined
FOTO: Wikimedia Commons

Unatoč strogim šerijatskim zakonima sam sultan živi iznimno razvratno.

Ovaj 72-godišnjak na prijestolju je već više od pola stoljeća – čak 52 godine, a prijateljuje s mnogim svjetskim monarsima, uključujući i kraljicu Elizabethu II i njezinog supruga princa Phillipa.

Poznat je po tome što je vlasnik oko 7.000 skupocjenih automobila.

Također posjeduje i nekoliko letjelica čija je unutrašnjost optočena zlatom.

Sultan je doista neumjeren u trošenju novca, pa je tako spreman potrošiti 35.000 dolara da bi otputovao privatnim avionom svom omiljenom stilisti koji će mu podšišati kosu i bradu.

A to čini jednom sedmično. Kad je jednom zaboravi cipele za polo, po njih je poslalo helikopter.

Nafta kao izvor bogatstva

Bruneji imaju 415.000 stanovnika, a vlada osigurava besplatno obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, penzije i kredite s niskim kamatama za kupovinu kuća i automobila.

Nafta je izvor svog bogatstva, a kad je kompanija Shell počela crpiti naftu, 1970-ih godina, prozvali su ju ‘Shellfare država’. Magazin Forbes stavio ju je na peto mjesto najbogatijih zemalja. Ipak, to ju ne spašava dosade.

Zabranjen je alkohol i uopće nema noćnog života ili kulturnih događanja.

Sultan od Bruneja i njegovo bogatstvo - undefined
FOTO: Wikimedia Commons

Dok se sultan Hassanal Bolkiah i njegova braća Jefri i Mohammed pridržavaju islamskog zakona, sve ostalo što rade protivi se Kur’anu i zakonima koje je upravo nametnuo.

Licemjerstvo dovedeno do savršenstva

“TO JE RADIKALNI DVOSTRUKI STANDARD. ZNAM DA SU OBOJICA U BRAKU I RAZVEDENI VIŠE PUTA, ŠTO JE STVARNO LICEMJERNO”, KAŽE JILLIAN LAUREN, KOJA JE NAPISALA BIOGRAFIJU KAO BIVŠA ČLANICA HAREMA KOJU JE IMAO SULTANOV BRAT JEFRI.

Pravi raskalašeni život u sultanatu došao je na vidjelo 2001. godine, kada je Jefri bio prisiljen prodati ličnu imovinu na aukciji nakon što je koristio državnu blagajnu kao kasicu-prasicu.

Dnevno je trošio u prosjeku 747.000 dolara i tako tokom 10 godina. Na poklone prijateljima potrošio je 17 milijardi dolara.

Treći brat, Mohamed, navodno se gnuša razuzdanosti i raskalašenosti svoje braće. Ali kada mu je sultan dao zadatak da obnovi privredu koje su on i Jefri uništili, strpao je sebi u džep više od dvije milijarde dolara i odmah je dobio otkaz.

Jefri se nekada skrivao od svoga brata u hotelima s pet zvjezdica širom svijeta, a sultan je navodno u kućnom pritvoru držao Jefrijeva sina Hakeema, koji je tada imao 25 godina.

Član sultanovog osoblja rekao je da je to sve jako smiješno:

Hakeem može napustiti Bruneje kad god poželi. Osjeća se zarobljen, jer nema pojma kako se rezervira karta na komercijalnom letu.”

Kraljevsku porodicu opisuje kao vrlo ispraznu.

Razvratni život

Još 1997. godine saznalo se za razvratni život i orgijanja na sultanovom dvoru. Progovorila je tadašnja Miss SAD-a Shannon Marketic koja je kasnije tužila sultana i njegovog brata Jefrija.

U sudskim podnescima tvrdila je da je agencija za talente posredovala posao u Bruneju vrijedan 3.000 dolara dnevno za ‘osobna pojavljivanja i promotivni rad’.

Sultan od Bruneja i njegovo bogatstvo - undefined
FOTO: Wikimedia Commons

Umjesto toga, kazala je Marketic, držali su je kao seksualnu robinju.

Morala je plesati svaku večer u sultanovom privatnom noćnom klubu od 22 do 3 ujutro gdje su ju tretirali kao prostitutku. Magazinu ‘People’ rekla je kako su ju drogirali i zlostavljali, a kad se konačno vratila u SAD tužila ih je za 10 miliona dolara za ‘duševne boli noćne more, nesanice i druge traume’. Braća su zatražila diplomatski imunitet, a sultan je optužbu nazvao “gore od ubistva”. Slučaj je odbačen, piše New York Post.

Lauren, koja je regrutirana kao i Marketic, kad joj je bilo samo 18 godina, ne vjeruje u njene tvrdnje:”Njen opis onoga što se događa na zabavama ne zvuči istinito.”

Ali je zato Lauren ispričala druge strahote.

Nakon slijetanja u Bruneje svim djevojkama su oduzeti pasoši i rečeno im je da ne smiju pokazivati potplate cipela, jer je to velika uvreda u muslimanskim zemljama.

Upozorili su je da pazi što govori i što radi, nadzor je bio posvuda. Trebala je paziti na svoju težinu, a kad bi se udebljala, tu je bio liječnik s tabletama za mršavljenje i spavanje – ovisno šta bi joj trebalo.

Kad god bi prolazila kraj kraljevske porodice morala bi se nakloniti, i ona nikad nije prva počinjala razgovor.

Trebala je uvijek držati glavu niže od Jefrijeve, a on je od djevojaka tražio da ga zovu Robin.

Naručivao žene iz magazina

Volio je američke automobile, odjeću i pop kulturu.

“KAKO SE DEKADENCIJA POVEĆAVALA, TAKO JE RASTAO BROJ AMERIČKIH DJEVOJAKA. OTVORIO BI MAGAZIN I REKAO DA ŽELI TU I TU ŽENU. NARUČIO BI JE.”

Lauren kaže da su mnoge djevojke imale problema s tom pokornošću koja se od njih zahtijevala. One koje se ne bi tome prilagodile morale bi otići nakon nekoliko sedmica. A bilo je jako puno Filipinki i Tajlanđanki koje su jedva imale 15-ak godina.

Sultan od Bruneja i njegovo bogatstvo - undefined
FOTO: Wikimedia Commons

Djevojke su bile smještene u Jefrijevoj palači i morale su noću plesati za princa i njegovu pratnju, nadajući se da će ih jednom odabrati da provedu s njim jednu noć. Nekad bi uzeo i više njih.

Lauren je čekala danima, a onda je jedan dan po nju došao Mercedes i odveo ju u neku poslovnu zgradu gdje su ju odveli u neki stan i unutra zaključali.

“Prošlo je sat-dva. Unutra nije bilo ni novina, ni televizije, pa sam šetala gore-dole. Bio je zaključan čak i wc pa sam morala obaviti malu nuždu u kantu za smeće. Drhtala sam od hladnoće, gladi i nervoze. Nakon četiri sata, princ se pojavio. Vodili su ljubav, a princ nije imao kondom. Kad je završio, rekao joj je – ‘bilo je jako lijepo, ali ja sad moram na sastanak.'”

Lauren kaže da princ nikada nije koristio zaštitu i nikada je nije pitao uzima li kontracepciju, a nisu ju ni pregledali boluje li od kakvih spolno prenosivih bolesti.

Izvor: radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY