Vjerovatno ste primijetili da svaki put kada se iskrcavate iz aviona, izlazite na vrata koja se nalaze na lijevoj strani, kao i kada se ukrcavate u avion .

Da li ste se nekada pitali zašto je to tako?

avion

Njegova pozicija naglašava da je ta  strana bila ona sa koje se vršilo iskrcavanje i ukrcavanje kao  na brodu , tako da je većina dizajnera aviona pratila to pravilo.

avion

Tako su avioni dizajnirani da se vrata, kroz koja će putnici ući ili napustiti avion, uvijek nalaze sa lijeve strane. Navodi se da „vrata na desnoj strani su manja da bi se zadržala potrebna čvrstina i strukturi aviona – što su vrata veća  to je potrebnije veće ojačanja oko njih”.

stjuardesa-avion-pixabay

S obzirom da se u avion ulazi sa lijeve strane, onda je logično da se i kapetanovo mjesto nađe sa lijeve strane. Iz jedne kompanije Virgin Atlantic navode  kako je mjesto kapetana bitno i zbog odgovornosti prilikom parkiranju, jer mora da priđe skroz stepenicama ili “tunelima” koji putnike vode do aerodroma.

putnici-ukrcavajuputnici-ukrcavaju

Ukrcavanje putnika sa desne strane danas bi predstavljalo sigurnosni problem. Sa te strane avionu uglavnom  prilaze isključivo aerodromska pomoćna vozila, pa, ako bi se sa iste strane i putnici ukrcavali, bezbednost bi bila mnogo  manja.

Još ih pamtimo: Evo kako izgledaju i što danas rade zvijezde naših omiljenih serija

Ovdje istražujemo neke od naših najomiljenijih TV emisija i kako izgledaju zvijezde kada nisu na snimanju.

1. Igra prijestola: Daenerys Targaryen (Igrala Emilia Clarke)

1

Prestižna zvijezda hit HBO aranžmana Game of Thrones je Daenerys Targaryen, koja je poznata po svojoj nevjerovatnoj bijeloj kosi. Pojavila se u dobi od 25 godina, igrala je Daenerys, koja ima oko 17 godina u glavnom razdoblju emisije. Majka zmajeva je iznimno poznati lik, koji je obrazovao izvođača kako bi shvatio ženska

prava, i pokazao joj kako izgleda kao čvrsta žena koja se bori s nejednakostima.

 

2. Igra prijestola: Varys (Igrao je Conleth Hill)

2

Izvorno je oko bacio na ulogu kao kralj Robert Baratheon, ovaj 53-godišnji glumac umjesto toga preuzima ulogu Varysa. Nije se suprotstavio brijanju glave zbog emisije, iako će vam se činiti da izgleda mnogo drugačije u stvarnom životu.

 

3. The Big Bang Theory: Leonard Hofstadter (Glumio Johnny Galecki)

3

Jedan od najomiljenijih astrofizičara TV-a i glumaca jako se suprotstavlja onome ko je u stvarnom životu. Galecki je gotovo završio igrajući Sheldona, ali odlučio je rizikovati.

 

4. The Big Bang Theory: Amy Farrah Fowler (Igrala je Mayim Bialik)

4

U jednoj od upečatljivijih likova, Mayim Bialik igra neurobiologa koji je novi u svijetu romantike. Ona ne nosi naočale, koje ćete naći već čini razliku u svom izgledu, a za razliku od Amy, ona koristi šminku pri javnim nastupima.

 

5. Moderna porodica: Alex Dunphy (glumila Ariel Winter)

5

Igranje lika koji je u osnovi istoj dobi kao i njen, moderna glumica daleko je drugačija u odnosu na djevojku koju poznajemo na televiziji. Obučena vrlo konzervativno kao Alex Dunphy, nosila je razotkrivenu odjeću i stil koji snažno suprotstavlja njenom televizijskom karakteru.

 

6. Orange je nova crna: Suzanne (Uze Aduba)

6

Zabavni zatvorenik na Netflixovom posebnom Orange Is The New Black poznata je kao “luda”. 36-godišnja glumica već je osvojila dvije Emmye zbog svoje velike uloge kao Suzanne, igrajući ljubaznog, mentalno bolesnog lika.

 

7. Vikings: Floki (glumio Gustaf Skarsgard)

7

Igranje ‘vjerskog fanatizma’ Flokija u Vikinzima, Gustaf je dio dugog reda glumaca u prodoci Skargards.

Izvor: novi.ba

LEAVE A REPLY