Danas je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom u veći područja.

Temperature zraka u 13 sati: Bjelašnica -1 stepen, Sokolac 0, Zenica 3, Srebrenica 4, Sarajevo i Ivan Sedlo 5, Bugojno 6, Jace 7, Tuzla, Livno, Brčko, Široki Brijeg, Bileća i Prijedor 8, Sanski Most, Mostar, Doboj, Zvornik i Trebinje 9, Banja Luka 10, Bijeljina 12, Bihać 14 stepeni.

l-am

Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. U jutarnjim satima i prije podne slaba kiša ili rosulja se očekuje u zapadnim i jugozapadnim područjima. Tokom dana, kiša se očekuje i u ostalim djelovima. U večernjim satima postupan prestanak padavina. Vjetar slab do umjeren jugozapadnog smjera, a poslije podne u jugozapadnim i planinskim područjima na momente i olujan. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu od 7 do 11, a najviša dnevna od 7 do 13, na jugu od 12 do 15 stepeni.

kisa1

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom. Jutarnja temperatura oko 3, a najviša dnevna oko 7 stepeni.

oblacno-vrijeme-14012018

TRODNEVNA PROGNOZA

PROGNOZA VREMENA ZA 5.12.2018 (Srijeda)., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.U jutarnjim satima, ponegdje na zapadu uz nešto više oblaka može pasti i malo kiše. Po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom ili niskim oblacima. Jutarnja temperature zarka od 1 do 6, na jugu od 5 do 10, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu od 12 do 15 stepeni.

PROGNOZA VREMENA ZA 6.12.2018 (Četvrtak)., postupno naoblačenje sa zapada, uvjetovat će kišu. Tokom dana, nestabilno vrijeme sa kišom, a u višim planinskim područjima sa snijegom. Jutarnja temperature zarka od 0 do 6, na jugu od 5 do 9, a najviša dnevna od 5 do 10, na jugu od 10 do 13 stepeni.

kisa

PROGNOZA VREMENA ZA 7.12.2018 (Petak)., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nešti manje oblačnosti očekuje se u Hercegovini. Jutarnja temperature zarka od 0 do 6, na jugu od 5 do 9, a najviša dnevna od 7 do 12, na jugu od 11 do 14 stepeni.

2018-12-03

Za razliku od prošle sedmice, kada su u Bosni i Herecegovini zabilježeni mrazni dani i temperature zraka niže od prosječnih za ovo doba godine, u ovoj sedmici očekuje se nešto toplije ali i nestabilno vrijeme sa slabom kišom u nižim i povremenim snijegom u višim područjima. Nešto više padavina moguće je da padne 8.12. U jutranjim i većernim satima u centralnoj Bosni moguća je magla ili niska oblačnost.

magla-1

Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između 1°C i 5°C, a u Hercegovini od 7 do 11°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni očekuju se između 7°C i 12°C, a u Hercegovini od 12°C do 16°C. U drugom dijelu sedmice očekivane temperature zraka kretat će se do 10°C u Bosni i 13°C u Hercegovini.

sarajevo

Prema raspoloživim prognostičkim materijalima početkom naredne sedmice prognozira se nestabilno vrijeme s snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Stabilizacija vremenskih prilika moguća je u od 13.12.

Minimalne temperature zraka spuštat će se do -8°C maksimalne temperature kretat će se do 4°C.

DUGOROČNA PROGNOZA ZA HRVATSKU: 

Zima koja je pred nama, što se temperature tiče, najvjerojatnije će u većem dijelu kontinentalne Hrvatske, a moguće i na dijelu sjevernog Jadrana biti prosječno topla. Veća vjerojatnost za pozitivno odstupanje srednje sezonske temperature od prosjeka, dakle toplije od uobičajenog, izgledno je u ostatku Hrvatske, odnosno na većem dijelu Jadrana, osobito srednjeg i južnog te uz njega. Navedeno slijedi iz dostupnog prognostičkog materijala za dugoročnu prognozu vremena koji se koristi u Službi za vremenske analize i prognoze DHMZ-a i zaključaka s prošlosedmičnog zajedničkog sastanka klimatskih foruma za područje Mediterana, sjeverne Afrike i jugoistočne Europe (a čija je članica Hrvatska).

zima

Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom višom od prosjeka u cijeloj Hrvatskoj, ali i razdoblja kada uz prodor hladnog zraka temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene. Upravo su takve oscilacije izgledne i ove zime, što slijedi iz analize mnogih čimbenika koji mogu utjecati na raspodjelu temperature na sjevernoj hemisferi poput: površinske temperature oceana i mora, snježnog pokrivača, količine leda na polovima, sunčeve aktivnosti…

Prognoza količina oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njena pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, zbog specifične sinoptičke situacije (moguće veće ciklonalne aktivnosti na području Mediterana) koja je na temelju analize prije spomenutih čimbenika izgledna, vjerojatna je veća količina oborine s obzirom na prosjek gotovo na cijelom području Mediterana, pa tako i na području Hrvatske. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u sezonskim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu). Isto tako valja imati na umu da su tijekom zime svakako moguća i razdoblja s manje oborine nego što je uobičajeno, ali i lokalno izraženije oborine.

auto-brisaci-zima

Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine, nagla zahladnjenja ili zatopljenja. Jer što je vremensko razdoblje na koje se prognoza odnosi kraće, prognoza je pouzdanija!

 

PROGNOZA ZA SRBIJU

I domaći stručnjaci iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije ( Hidmet ) objavili su nedavno svoju dugoročnu prognozu za zimu 2019. Po njihovim procjenama ova zimska sezona pred nama će biti nešto toplija od višegodišnjeg prosjeka, ali i vlažnija, odnosno uz više padavina.

kisa

Takođe, se ne očekuju velike temperaturne oscilacije, što znači da će jesen biti sasvim u prosjeku, dok zaista hladni dani stižu u januru. Ovo ukazuje da će se po svemu sudeći ostvariti prvi scenario i da će El Nino imati uticaj na klimu u Evropi pa i na Balkanu i Srbiji.

Odnosno sve je izjvesnije da je pred nama zima 2019 sa višim temperaturama od prosjeka, ali i važna odnosno sa više kiše i snijega.

 

izvor: novi.ba

LEAVE A REPLY