Nostradamus i baba Vanga proroci su koji se najčešće citiraju kada se govori o predviđanju budućnosti svijeta. Neka od njihovih proročanstava definitivno su se ostvarila, a evo nekih koja su promijenila sudbinu svijeta.

6. Pad Sovjetskog Saveza

Baba Vanga je predvidjela da će se sovjetska unija srušiti i navodno precizno predvidjela datum smrti Josipa Staljina (16. oktobar 1952). Staljin je bio poznat po tome što je ućutkivao svakoga ko se suprotstavio njegovoj moći, tako da nije bilo čudno što odbacio proročanstvo o njegovoj smrti i nestanku njegovog carstva. Naravno, u tom trenutku, predviđanje baba Vange je tek trebalo da se u potpunosti realizuje. Bila je kažnjena zbog njenog predviđanja, ali se, ipak, na kraju posljednja smijala kada se sve ostvarilo.

5. Hitlerov uspon

U svojoj knjizi Nostradamus je napisao: “Iz dubine Zapada Evrope mlado dijete rodiće se od siromašnih ljudi, On će svojim jezikom zavesti veliku vojsku; Njegova slava će se povećati prema Istoku“. Ovo je tumačeno kao referenca za uspon Adolfa Hitlera u Njemačkoj. Mnogi ljudi priznaju Nostradamusovo upozoravenje svijetu o njegovoj potencijalnoj moći, iako niko nije povezivao sve to dok Hitler nije došao na vlast.

4. Bregzit

Iako Baba Vanga nije predvidjela tačne okolnosti, ona je predvidjela da će Evropa, kakvu znamo, nestati 2016. godine. Te godine je Britanija glasala da napusti EU. Stručnjaci kažu da i druge zemlje mogu da krenu sličnim koracima, dajući dodatni kredibilitet ovom predviđanju. Pošteno govoreći, prilično je jasno da je baba Vanga predvidjela i islamske ekstremiste koji će “marširati Evropom“, pa se i ovo predviđanje tumači kao mogućnost “promjene Evrope“. Još uvijek je previše nagađanja u vezi sa tačnom godinom koju je pomenula, a tiče se promjene Evrope. Nadamo se da je sve samo slučajnost, jer ostatak ovog proročanstva kaže da će ID preuzeti Evropu i učinite je glavnim štabom.

3. Dolazak Obame

Baba Vanga je predvidjela da će 44. predsjednik SAD biti Afroamerikanac. Naravno, 44. predsjednik SAD bio je prvi afro-američki predsjednik u američkoj historiji Barak Obama. Ono što čini ovo predviđanje strašnim je što je rekla da će 44. predsjednik biti zadnji predsjednik SAD. Nejasno je šta je tačno mislila, ali je vjerovatno mislila na napredak jedne svjetske vlade.

2. Uspon Islamske države

Citat koji je pripisan predviđanju rasta ID je veći nego mnoga njena druga predviđanja. Vanga je predvidjela “veliki muslimanski rat“ u novom milenijumu, koji bi mogao da se odnosi na arapsko proljeće i eventualno uspon ID. Predviđala je i da će muslimani napadati Evropu, što je ID uradio prošle godine. Jedina razlika u predviđanju Vange i stvarnosti je da je Vanga predvidjela napad hemijskim i nuklearnim oružjem. Iako to tek treba da se desi, ovo je veoma uznemirujuće jer dolazi od jednog od najtačnijih vidovnjaka u historiji. Ona je rekla da će u narednim godinama Evropa biti potpuno loša za život. Ovo se još nije dogodilo, a prozor u njenom vremenskom okviru se ovdje zatvara, tako da se možemo, ipak, time malo utješiti. Ipak, sa porastom islamskog ekstremizma, to se mora smatrati mogućnošću.

1. Napadi na SAD 9. septembra

Bilo je više predviđanja o događajima 11. septembra u SAD, uključujući i Nostradamusova i baba Vangina. Nostradamus je bio mnogo manje jasan, ali je sa ovim predviđanjem bio mnogo precizniji. Rekao je: “Vulkanska vatra iz središta Zemlje izazivaće drhtanje oko novog grada: dvije velike stijene izazvati dugogodišnji rat. Onda će Aretusa zacrveniti novu rijeku … U 1999. godini, u sedmom mjesecu, sa neba će doći velik kralj terora“. Inače, postoji spor oko ovog datuma ali je u vrijeme Nostradamusa svijet bio sasvim drugačiji, pa stručnjaci smatraju ovu nomenklaturu kao čistu semantiku. Baba Vanga, s druge strane, bila je mnogo specifičnija. Rekla je: “Horor, horor! Američka braća će pasti pošto ih napadnu čelične ptice. Vukovi će zavijati u grmlju, a nevina krv će teći“.

izvor: (Kurir.rs)

LEAVE A REPLY