Svijet je ovih dana ostao šokiran onim što je uradio Iran. Naime nakon što su ovoj zemlji uvedene nove sankcije Iran je uspio da zarobi novi američki Dron iznad Perzijskog zaljeva. Prema prvim informacijama koje dolaze iz Iranskih medija Dron je prizemljen netaknut.

U tom procesu je učestvovala do sada nepoznata letjelica Iranske vojske koja ej nevidljivom zrakom sa fotonskim nabojima uspjela da prizemlji ovaj jako vrijedna Dron.

Ovakva tehnologija do sada nikada nije viđena a i sami amerikanci nisu imali nekog uspjeha u fotonskim zrakama i tehnologiji zrake koja će onesposobljavati letjelice!

Iranci su uspjeli da na jedan od svojih aerodroma prizemlje jedan „sentinel”, supertajnu bespilotnu letjelicu koja je bila u osmatračkoj misiji u iranskom vazdušnom prostoru, pošto je prethodno poleetela iz jedne američke baze u Afganistanu. Reč je o „dronu” sa „stelt” tehnologijom koja ga čini nevidljivim.

Ako se iranska tvrdnja da je riječ o američkoj špijunskoj letjelici potvrdi tačnom (demanti je u ovakvim situacijama prva reakcija Pentagona), to će biti novi dokaz sve većeg značaja „dronova” u obavještajno-propagandom ratu između Vašingtona i Teherana.

Iranska protivvazdušna odbrana je „nevidljivi” dron ne samo registrovala, nego je uspjela da sabotira i njegov sistem za satelitsku navigaciju, što je za krajnji ishod imalo da „sentinel” sam sleti na jedan iranski aerodrom, neoštećen. Naravno, Teheran nije udovoljio zahtjevima iz Wašingtona da mu se letjelica vrati.

izvor: koktel.org

LEAVE A REPLY