Nekima je spavanje u čarapama nešto najgore što mogu zamisliti, dok drugi ne mogu zaspati ako pred spavanje ne obuju par udobnih čarapa.

Međutim, sada postoji i naučna potvrda da je dobro ići na spavanje u čarapama.

Naime, studija koju je objavio International Weekly Journal of Science čak govori da se sa čarapama na nogama zaspi i do 15 minuta ranije, a topla stopala tokom noći utiču na kvalitet sna.

7534875893477

Grijanjem stopala šire se krvni sudovi što je mozgu signal da je vrijeme za spavanje. Tačnije, kada se oni prošire u stopalima i dlanovima, toplina se širi tijelom koje je zatim spremno za spavanje.

5a0cb037-bae4-4af3-ab7c-5dd90a0a0a67-spavanje-carape-690x480

Drugim riječima, hladne noge mogu vam otežati usnivanje i dubok san tokom noći. Tople noge pak omogućit će vam lakše tonjenje u san, a neka istraživanja su pokazala da ljudi s čarapama na nogama zaspu čak 15 minuta prije nego bez njih.  I tradicionalna kineska medicina preporučuje odlazak u krevet s čarapama zbog bolje cirkulacije.

– Hladne noge izvlače energiju iz tijela i mogu poremetiti protok vitalne qi (energije) i krvi (prehrane) u tijelu. Zbog tog razloga želimo da cirkuliraju i qi i krv. Tako će energija teći neometano. Hladnoća vodi stagnaciji u tijelu koja može prouzročiti i bolove – rekla je dr. Elizabeth Trattner, doktorica kineske i integrativne medicine za Reader’s Digest.

wearing-socks-in-bed

U čemu još pomaže obuvanje čarapa pred spavanje?

Sprječava noćno znojenje

Čarape na nogama tokom spavanja pomažu u regulaciji tjelesne temperature dok samo tijelo sprovodi proces hlađenja. Ovakav tip kontrole temperature tijela može biti od koristi u sprječavanju pojavljivanja noćnog preznojavanja, koje može da dovede do poremećaja sna.

Pomaže kod Rejnoove bolesti

Rejnoova bolest je rijetko stanje koje pogađa krvne ćelije pojedinca i izaziva pretjeranu reakciju na hladne temperature, koja u teškim slučajevima može dovesti do rana ili nekroze (smrti) tkiva. Kako spavanje sa čarapama pomaže u regulaciji temperature tijela, to može pomoći da se spriječi ovo stanje.

1

Ublažava problem suhe kože

Osobama koje se suočavaju sa problemom suhe kože, posebno u zimskim mjesecima kada su temperature niske, dešavaju se i suha, ispucala stopala. Ovakvo stanje može dovesti do nepodnošljivog bola, osim toga što ni estetski ne izgleda lijepo. Nanošenje odgovarajuće kreme na noge prije spavanja i nošenje čistih pamučnih čarapa, pomaže da se izbjegne buđenje sa bolnim i suhim stopalima.

Poboljšava se*s

Prema popularnoj studiji iz 2005. godine, parovi koji nose čarape imaju više šanse da dožive or*azam tokom se*sa. Studija je utvrdila da se osobe sa hladnim stopalima brže “hlade” i da im je zato teško da dosegnu vrhunac.

Zateže kožu bolje od botoksa: Ova maska od 3 sastojka može s lica skinuti 10 godina! (RECEPT)

Ova maska je izvrsna alternativa skupoj plastičnoj operaciji, idealno je rješene ​​za zatezanje, i ima moć izbrisati s lica i do 10 godina.

Već nakon prve aplikacije primjene ćete njegov impresivan učinak. Ova maska ​​će postati alternativa mnogim  tretmanima u kozmetičkim salonim. Osim što je ekonomična, njezin učinak je ekvivalent poznatoj botoxu. Maska je posve prirodna i zapravo zateže kožu i bolje od botoksa.

maska

Sastojci:

1 bjelance, pola kašičice limunovog soka i pola kašičice kokosovog ulja.

maska2

Priprema:

Uzmite jaje srednje veličine i odvojite bjelance od žumanceta. Stavite bjelance u manju posudu i umutite ga do stvaranja guste pjene. Zatim dodajte limunov sok i kokosovo ulje, i ponovo umutite.

Nanesite masku na očišćeno lice i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Kad se maska osuši, isperite je toplom vodom ili čajem od kamilice.

maska3

Za optimalan rezultat, dovoljno je primjenjivati ovu masku 2 puta sedmično. Prednosti kokosovog ulja za njegu lica u sastavu ove maske, ali i općenito,su mnogobrojne i  možemo reći da je ovo ulje sa pravom sve popularnije iz dana u dan.

lice

Inače, nastavak korištenja kokosovog ulja umjesto noćnih krema, najbolji je način za sprečavanje preranog starenja vaše kože. Vrlo mala količina ovog čudesnog ulja može podmladiti vašu kožu, čineći vaš ten besprijekornim, a kožu čistijom i ljepšom.

Izvor: novi.ba

LEAVE A REPLY