“Dolazim u Beograd nekoliko puta godišnje i mogu da priuštim razna putovanja. Mislim da je to dovoljan razlog da se napusti Srbija, jer od sestrinske plate ne može da se preživi u ovoj zemlji, a ni da se deca školuju”, rekla je Branka Mirić.

Medicinska sestra iz Srbije Branka Mirić jedna je od brojnih zdravstvenih radnika koji su posao potražili van granica ove zemlje. Njena priča objašnjava i zašto je to tako, kaže da je u Norvešku otišla u septembru 2010, piše “Politika“…

Trenutno radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi na odjeljenju produžene zdravstvene njege, a postala je i instruktor za kurseve o tome kako se procjenjuje stanje pacijenata, dok je skoro predložena za predstavnika klinike u sestrinskoj komori.

Kaže da postoji velika razlika između medicinske sestre u Srbiji i one u Norveškoj, jer je tamo ta profesija poštovana i od njih se očekuje da doprinesu liječenju pacijenta, predlažu postupke liječenja, rehabilitacije i prate dejstvo terapije.

“Dobila sam odmah licencu za medicinske sestre jer sam imala visoko obrazovanje i specijalizaciju. Norveški jezik sam učila u Beogradu, a posao sam dobila preko jednog biroa za zapošljavanje i imala sam ugovor na dvije godine. Radila sam u tri različite ustanove”, kaže Branka i dodaje:

“Od 2012. godine živim u Dramenu, jer sam dobila stalan posao kao medicinska sestra specijalista. Prezadovoljna sam jer sam prije dvije godine usjpela da kupim stan, auto i sve neophodne stvari i to od plate. Dolazim u Beograd nekoliko puta godišnje i mogu da priuštim razna putovanja. Mislim da je to dovoljan razlog da se napusti Srbija, jer od sestrinske plate ne može da se preživi u ovoj zemlji, a ni da se djeca školuju”.

Kako kaže, ranije nikada nije pomislila da će doći trenutak kada će ona napustiti svoju zemlju.

U poslijednje vrijeme, medicinske sestre najviše odlaze u skandinavske zemlje i Njemačku, a ukoliko se taj trend nastavi, situacija će biti slična kao sa doktorima, odnosno, neće imati ko da brine o bolesnim pacijentima.

U Sindikatu medicinskih sestara i tehničara Srbije kažu da svake godine iz Srbije u inostranstvo odlazi nekoliko stotina medicinskih sestara kako bi našle bolji posao.

Izvor: haber.ba

LEAVE A REPLY