Svake godine časopis Health objavljuje popis najboljih i najpopularnijih dijeta, a ove za prošlu godinu proglasili su mediteransku dijetu

Među 41 dijetom koja se pojavila u 2018. godine, od kojih su neke najbolje za gubitak kilograma, neke za gubitak masnoće, odabrana je jedna najbolja. Nakon što je sedam godina za redom tu titulu odnosila DASH dijeta, ove godine je odabrana mediteranska.

dijeta

Skupina nutricionista, specijalista za prehranu i doktora za srce istražili su najpopularnije dijete prošle godine i zaključili kako je upravo ona najbolja za naš organizam i sveukupno zdravlje. Najvažniji aspekt je uravnotežena prehrana svakog dana i izbjegavanje loših masti.

dijeta3

Prošlih sedam godina tu titulu odnijela je DASH dijeta koja je jako dobra za dijabetičare i srčane bolesnike, a izvodi se u dvije faze. U prvoj fazi smanjuje se i eliminira unos ugljikohidrata, a u idućoj se oni unose, ali dodaje i razina proteina i povrća. Razina mršavljenja je različita od osobe do osobe, ali ona dokazano snižava krvni tlak i holesterol, smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, srčanih oboljenja, infarkta, bubrežnih kamenca i dijabetesa.

dijabetes-tip-2-1-580x290

Ova dijeta čini se kao dosta jednostavna s obzirom na to da uključuje namirnice koje su kod nas lako dostupne.

Glavna mjerila su da se svakog dana jedu žitarice, barem jedan obrok tjestenine, riže ili krompira, mahunarke trebate konzumirati barem četiri puta sedmično, a sve začinjavati maslinovim uljem. Tu je dakako i što češće konzumiranje plave ribe te gorko voće i povrće. Mlijeko i mliječni proizvodi također nisu zabranjeni, kao niti jaja, ali se preporučuje smanjenje konzumacije mesa na dva puta sedmično. U ovoj dijeti čak se i preporuča konzumiranje čaše crnog vina svake večeri. I ono najviše važno – jesti polako i nikako ne leći odmah nakon jela.

dijeta

(Novi.ba/Net.hr)

LEAVE A REPLY